littekens littekens

Een litteken is vaak een aandenken aan een gebeurtenis waardoor de huid is beschadigd. Een litteken ontstaat wanneer de huid aan het herstellen is na een beschadiging aan de huid. Deze beschadiging kan komen door een ongeluk, huidziekte of operatie. 

Wanneer de huid ernstig beschadigd is duurt het herstel logischerwijs langer dan wanneer de huid niet ernstig beschadigd is. Bij een ernstige beschadiging ontstaat ook een groter of dieper litteken. Littekens kunnen als lelijk worden ervaren, of je kunt terugdenken aan een ongeval waar je liever niet aan terug wilt denken. In dit artikel vertellen we je hoe je het beste om kunt gaan met een litteken, zodat het er het best mogelijk uit gaat zien. 

Soorten littekens

Er zijn over het algemeen drie soorten littekens:

  • Acne littekens. De naam zegt het eigenlijk al, deze littekens ontstaan na een periode waarin je last hebt gehad van acne. Net na de periode waarin de acne actief was, zijn deze putjes of deukjes in de huid vaak rood. Na verloop van tijd verkleuren deze naar wit. Bij acne littekens, kan een voedende crème helpen om het te verminderen. Kies bijvoorbeeld de La Roche Posay Effaclar duo+. 
  • Trauma littekens. Deze littekens ontstaan na een trauma aan de huid. Je kunt gevallen zijn of je hebben opengehaald aan een scherp voorwerp. Ook kun je geopereerd zijn waardoor er een litteken is ontstaan op de plek waar de huid open is geweest. 
  • Striae littekens. Striae is eigenlijk een litteken. Dit soort littekens liggen diep in de huid. Striae ontstaat namelijk wanneer de onderste huidlaag ineens wordt opgerekt. Hierdoor ontstaan er scheuren in deze huidlaag, wat eigenlijk littekens zijn. Deze littekens zijn eerst rood van kleur en worden later wit. 

Wat kan ik doen om een litteken zo min mogelijk zichtbaar te maken?

Wanneer je een open wond hebt die aan het genezen is, wil je uiteraard dat dit een litteken wordt wat zo min mogelijk zichtbaar is. Gelukkig zijn er een aantal stappen die je zelf kunt ondernemen om ervoor te zorgen dat de huid zo mooi mogelijk geneest:

  • Masseer een vers (wel gesloten) litteken elke dag minstens twee keer. Wanneer je dit doet, stimuleer je de aanmaak van collageen. Collageen zorgt ervoor dat de huid flexibel wordt en blijft. Dit kan er dus voor zorgen dat een litteken beter geneest! Begin dit proces pas als het litteken volledig dicht is en alle korstjes geheeld zijn en herhaal dit voor 6 weken. 
  • Masseren wordt als het belangrijkste onderdeel gezien. Daarnaast kun je een littekencrème smeren als ondersteuning. Een littekencrème zorgt ervoor dat de huid soepel blijft en beschermt de huid. 
  • Vermijd het rekken van de huid op plekken waar het litteken zit. Dit kan ervoor zorgen dat de huid uitrekt en dat het litteken weer open gaat. Maak geen onverwachte bewegingen op de plek van het litteken en gun het litteken rust. 
  • De eerste twee jaar na het ontstaan van het litteken is het belangrijk om het litteken te beschermen tegen de zon. De UV stralingen zorgen er namelijk voor dat het litteken kan irriteren. Een litteken kan ook meer pigment krijgen door de zon, iets wat je uiteraard wilt vermijden.