Zonnebrandcrème en medicijngebruik

Zonnebrandcrème is niet zomaar een optie, het is een essentieel onderdeel van je huidverzorgingsroutine, vooral als je medicijnen gebruikt die je gevoeliger maken voor zonlicht. Bepaalde medicijnen, zoals adapaleen, tacrolimus, isotretinoïne, doxycycline en sulfadiazine, kunnen je vatbaarder maken voor zonneallergieën of zonlichtovergevoeligheid. Per geneesmiddel verschilt het wat voor soort uitslag je krijgt. Wanneer je doxycyline slikt en in de zon gaat, krijg je fotosensibiliteit, wat een huiduitslag is maar niet per se verbranding is. Bij tretinoïne zien we wel meer schade door de zon, maar dit verschilt per geneesmiddel. Het is niet alleen belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijke bijwerkingen van je medicijnen, maar ook om te begrijpen hoe je jezelf kunt beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling.

Medicatie kan het risico op zonverbranding verhogen

Als je medicijnen gebruikt die het risico op zonverbranding verhogen, is het verstandig om blootstelling aan de zon zo veel mogelijk te beperken. Bij deze medicijnen staat meestal op het etiket: ‘Felle zon en UV-lamp op de huid vermijden’. Check dus goed het etiket wanneer je een nieuw soort medicijnen krijgt. 

Hoe zorgt de zon voor verbranding? UV-stralen dringen door in de huid en kunnen schade veroorzaken, zelfs op bewolkte dagen of wanneer je achter glas zit. Het vermijden van direct zonlicht tussen 12.00 en 15.00 uur en het regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème zijn cruciaal om je huid te beschermen.

Waarom is zonnebrandcrème belangrijk?

Maar waarom is zonnebrandcrème zo belangrijk? Zonnebrandcrème beschermt je huid tegen de schadelijke effecten van UVB-stralen, die verbranding veroorzaken, en UVA-stralen, die voortijdige huidveroudering en huidkanker kunnen veroorzaken. Door regelmatig zonnebrandcrème met een SPF van minstens 30 aan te brengen, vorm je een barrière die de huid beschermt tegen deze schadelijke stralen.

Bovendien kan het gebruik van zonnebrandcrème helpen om de symptomen van zonneallergieën te verminderen en voorkomen. Mensen die gevoelig zijn voor zonlicht kunnen last krijgen van huiduitslag, jeuk, roodheid en zwelling. Door een zonnebrandcrème te gebruiken die speciaal is ontwikkeld voor de gevoelige huid, kun je deze symptomen helpen voorkomen en je huid kalmeren.

Ook smeren op bewolkte dagen

Het is belangrijk om te onthouden dat zonnebrandcrème niet alleen nodig is tijdens zonnige dagen op het strand. Zelfs op bewolkte dagen dringen schadelijke UV-stralen door en kunnen ze schade aanrichten aan je huid. Daarom moet het gebruik van zonnebrandcrème een vast onderdeel zijn van je dagelijkse routine, het hele jaar door. Een voorbeeld van een goede zonnebrandcrème is de La Roche Posay Anthelios stick, met een beschermingsfactor van 50+. 

Extra bescherming tijdens medicijngebruik 

Als je medicijnen gebruikt die je gevoeliger maken voor zonlicht, is het raadzaam om extra voorzichtig te zijn en je huid goed te beschermen. Dit betekent niet alleen het vermijden van direct zonlicht en bijvoorbeeld het dragen van beschermende kleding, maar ook het regelmatig aanbrengen van zonnebrandcrème. Kies een zonnebrandcrème die geschikt is voor jouw huidtype en die een breedspectrum bescherming biedt tegen zowel UVA- als UVB-stralen.

Verschil tussen fototoxisch en fotoallergisch

Sommige geneesmiddelen en bestanddelen in cosmetica kunnen huiduitslag veroorzaken bij blootstelling aan zonlicht of kunstmatig UV-licht. Dit wordt fotosensibiliteit genoemd, en het kan worden onderverdeeld in fototoxische en fotoallergische reacties. Dit is dus anders dan huidverbranding, omdat het echt het middel is dat de huiduitslag veroorzaakt. 

Fototoxische en fotoallergische reacties zijn huidontstekingen veroorzaakt door licht in combinatie met bepaalde stoffen. Fototoxische reacties, die vaker voorkomen, worden veroorzaakt door de dosis van het geneesmiddel en de intensiteit en duur van blootstelling aan zonlicht, zonder betrokkenheid van het immuunsysteem. Symptomen zoals roodheid, pijn, zwelling en soms blaren verschijnen binnen enkele uren en zijn beperkt tot de belichte huid. De reactie verdwijnt meestal na enkele dagen. 

Fotoallergische reacties zijn zeldzamer en betreffen het immuunsysteem. Ze ontstaan door lokale toepassing van fotoallergenen zoals cosmetica of zonnebrandcrèmes, of soms door inname van medicijnen. Deze reacties ontwikkelen zich pas na dagen tot weken en vereisen slechts een kleine hoeveelheid van het allergeen. Symptomen zoals jeuk, zwelling, blaasjes en schilfering kunnen langer aanhouden en zijn het meest uitgesproken op belichte huiddelen, maar kunnen zich ook elders voordoen. Lichenificatie, een verdikking van de huid, kan uiteindelijk optreden.

Twijfel niet en raadpleeg een arts

Als je twijfelt over de mogelijke bijwerkingen van je medicijnen of als je advies nodig hebt over hoe je jezelf kunt beschermen tegen de zon, raadpleeg dan altijd een arts of apotheker. Zij kunnen je voorzien van advies op maat en ervoor zorgen dat je de juiste maatregelen neemt om je huid gezond en beschermd te houden, zelfs als je medicijnen gebruikt die je gevoeliger maken voor zonlicht. Ben je benieuwd of jouw medicijn je overgevoelig voor de zon kan maken? Zoek je medicijn dan op, op Apotheek.nl.