Biotine komt van het Griekse woord bios, wat leven betekent. In 1936 werd biotine voor het eerst geïsoleerd en werd het als een belangrijke vitamine gezien. Biotine valt onder de vitamine B en is oplosbaar in water. Om precies te zijn valt biotine onder vitamine B8. Alle acht soorten vitamine B staan erom bekend dat ze bijdragen aan het energiepeil van het lichaam. Daarnaast heeft elke soort vitamine B ook zijn eigen unieke werking. Zo zorgt vitamine B8 ervoor dat energie vrijkomt uit koolhydraten, vetten en eiwitten. Biotine is ook verantwoordelijk voor de conditie van het haar en de huid. Zo draagt het bij aan een normale haargroei en voedt het de huid. 

Wat doet biotine?

Biotine is niet alleen belangrijk voor uiterlijke kenmerken, maar ook zeker voor het interne lichaam. Zo speelt biotine een belangrijke rol bij een heldere geest, het leervermogen, het geheugen en een geestelijke balans. Ook is biotine goed voor de slijmvliezen en draagt het bij aan de werking van het zenuwstelsel. Wanneer je te weinig biotine binnenkrijgt, kun je  last krijgen van huidafwijkingen, bloedarmoede en zelfs depressies. Gelukkig komt een vitamine B8 tekort bijna niet voor.

Waar zit vitamine B8 in?

Om er zeker van te zijn dat je voldoende vitamine B8 binnenkrijgt, is het belangrijk om te weten waar het precies in zit. Biotine komt bijvoorbeeld voor in vlees en dan met name in de lever. Kippenlever en runderlever bevatten relatief veel biotine. Op nummer drie komen eieren, die 21,4 microgram biotine bevatten per 100 gram eieren. Noten en pinda’s bevatten ook veel biotine, denk aan zonnebloempitten, walnoten en amandelen. Kaas en zalm bevatten ook veel vitamine B8, evenals paddenstoelen, avocado en broccoli. 

Volwassenen wordt aangeraden om 40 microgram biotine per dag te nuttigen. Ben je er niet zeker van of je voldoende vitamine B binnenkrijgt? Begin dan met het slikken van een vitamine B complex supplement. In deze supplementen zitten meerdere soorten vitamine B verwerkt en werkt als een aanvulling op je voeding.